ge hästen flera sorters grov foder!

Hästar i frihet tillbringar upp till 18 timmar om dygnet med att äta. De äter flera olika sorters gräs. Berika hästens stallmiljö genom att utfodra den med mer än ett slags grovfoder.

De hästar som står uppstallade fodras i huvudsak med ett slags grovfoder, till exempel hö eller hösilage. Dessa hästar tillbringar vanligtvis lång tid i boxen utan tillgång till foder. Det har visat sig att dessa foderstater med lite grovfoder kan ge upphov till olika slags problem som till exempel krubbitning och magsår. Plötslig tillgång till grovfoder kan även leda till kolik i form av förstoppning.

Om uppstallade hästar utfodras med olika slags grovfoder tillbringar de längre tid med att äta jämfört med om de utfodras med bara ett slags foder. De ges även möjlighet till ett beteende som mera liknar det som hästar har i frihet. Genom att de äter flera olika slags grovfoder ökas också tiden som det tar för hästen att äta upp sitt foder. Det verkar också som om hästars intag av strö (halm) minskar. Dessutom kan risken för att hästen utvecklar stallovanor som till exempel vävning minskas.

För att stimulera hästens naturliga beteende är det lämpligt att utfordras den med olika typer av grovfoder. Mängden foder behöver inte ökas utan fodermängden kan istället fördelas på två olika slags foder. Både långstråigt foder (hö och hösilage) och hackat grovfoder (hackat, torkat gräs) kan användas. Kom ihåg att introducera nytt foder med lite i taget och att tänk på mineralbalansen när du experimenterar med olika slags foder.

 

 

text: agria


Kommentarer




Kommentera inlägget här!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihåg mig?

Trackback