hittar du inte ett bett som funkar bra ? läs detta!

Hur hittar man rätt bett till hästen? Det vet Anders Eriksson, B-tränare i körning som tävlat VM i parkörning. Han är flitigt anlitad både för att hålla praktiska kurser och teoretiska föreläsningar. Det han brinner mest för är arbete i töm och betsling.

Efter att kommit i kontakt med hästtandläkare Torbjörn Lundström 1991 började Anders Eriksson intressera sig allt mer för olika betsel.

– Torbjörn visade mig bilder på nedslitna tänder och såriga munnar och det var så började, berättar han för publiken under kunskapsdagarna på Häst 2008.

Det sägs ofta att hästens tuggande på bettet är något önskvärt. Men en häst tuggar på bettet som en reflex på att den har något i munnen vilket kan jämföras med mat.
– Hästens mun är egentligen inte till för att vi ska lägga betsel i den utan den är till för att äta med, säger Anders och konstaterar att ”hur enkelt det än låter är det något som ofta glöms bort”.

Se till individen
Anders menar att det aldrig är fråga om svart eller vitt när det kommer till olika bett utan att vi måste lära oss se till vad individen verkar trivas bäst med.
– Jag hävdar att ett oledat bett är det mildaste men det betyder inte att alla hästar fungerar bäst på det. På många hästar har det en lugnande effekt likväl som en del hästar blir stumma i munnen av det.

Samma sak är det när en häst inte verkar trivas med ett bett. Istället för att till exempel säga att det är fel på en häst som lägger tungan över bettet och spänna åt nosgrimman ännu hårdare bör vi fråga oss varför den gör det.
– En nosgrimma är inte till för att stänga munnar utan för att stabilisera och göra det lättare att kommunicera med hästen, säger Anders.

Smärta hetsar hästen
Han visar ett tredelat bett med en fem centimeter lång mittdel och jämför bettets effekt med att få smalbenet klämt i en tång eftersom hästens underkäke är ungefär lika smal som bettet i fråga.
– Om man föreställer sig det så är det inte så svårt att förstå att individen i fråga kan bli lite spänd av ett sådant bett, säger han.

Anders poängterar att vi inte ska tro att en häst lugnar sig för att vi drar den i munnen.
– Snarare är det ju så att hästen blir förbannad och vildare av smärtan.

Vila munnen vid problem
Han säger också att klockan förstört en hel del saker i vår värld.
– Det är lätt hänt att vi rycker hästen i munnen när det går lite hett till. Om hästen får problem med munnen måste den få vila från belastning. Det är ingen lösning att ta den till en veterinär för att slipa lite på någon tand eller enbart byta bett.

Som avslutning råder Anders alla att hästägare att se upp för billiga försäljningstrick när det gäller bett.
– Släpp heller inte in vilka kvacksalvare som helst i munnarna på era hästar, det kan göra mer skada än nytta, säger han

 

text: agria


Kommentarer




Kommentera inlägget här!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihåg mig?

Trackback